Vermoeidheid en fit worden: hoe doe je dat?

03-11-2024

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving. Het is vaak een gevolg van diverse factoren waaronder stress, slaapgebrek, slechte voeding en een gebrek aan beweging. Ook onderliggende ziekte kan een oorzaak zijn van vermoeidheid. Als je denkt dat je vermoeidheid komt door een ziekte of aandoening en deze is jou nog niet bekend, benader dan zsm de huisarts voor verder onderzoek.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is een gevoel van uitputting of een gebrek aan energie, met daarbij vaak een verminderde motivatie en concentratie. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen tijdelijke vermoeidheid, die meestal na een goede nachtrust verdwijnt, en chronische vermoeidheid, die aanhoudt en mogelijk een symptoom van een onderliggend probleem is.

Vermoeidheid kan veel invloed hebben op zowel je fysieke als mentale welzijn. Het kan leiden tot een lagere productiviteit op het werk, problemen in persoonlijke relaties en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes. Vermoeidheid kan ook somber maken, zodat je tegen dingen gaat opzien en nergens meer plezier in hebt.

Oorzaken van vermoeidheid

Er zijn verschillende oorzaken van vermoeidheid, en deze kunnen variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Slaapgebrek

Een goede nachtrust is cruciaal voor het behoud van energie. Volwassenen hebben gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig.  Onregelmatige slaaptijden, overmatig gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan (blauw lichtschermen), cafeïne houdende dranken, alcohol en calorierijke voeding/suikers, alsook een storende slaapomgeving kunnen leiden tot slecht slapen, met kans op vermoeidheid.

Slechte voeding

Een evenwichtige voeding is essentieel voor het behouden van energieniveaus. Een dieet dat rijk is aan suikers en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot energiecrashes, terwijl een voedingspatroon dat onvoldoende voedingsstoffen bevat, zoals vitamines en mineralen, kan bijdragen aan aanhoudende vermoeidheid.

Geen of weinig lichaamsbeweging

Te weinig aan lichaamsbeweging doen kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om je fysieke gezondheid te verbeteren, maar kan ook je mentale welzijn en energieniveaus verhogen. 

Stress en psychische gezondheid

Langdurige stress eist heel veel van jouw energieniveaus. Stresshormonen zoals cortisol kunnen je lichaam uitputten. Ook mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst kunnen leiden tot vermoeidheid.

Hoe word je weer fit en verhoog je je energieniveau?

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden die je kunt toepassen om je energieniveaus te verhogen en je fit te voelen. Hier zijn enkele praktische tips:

1. Verbeter je slaapkwaliteit

  • Creëer een slaapschema: Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op, zelfs in het weekend.
  • Ontspan voor het slapen: Neem de tijd om te ontspannen voor het slapen, bijvoorbeeld door een boek te lezen, te mediteren, yoga of ontspanningsoefeningen te doen, of een warm bad te nemen.
  • Beperk schermtijd: Vermijd elektronische apparaten minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht van schermen kan de aanmaak van melatonine, een slaaphormoon, verstoren.
  • Beheers het eetgedrag in de avond. Het best is om de laatste maaltijd ruim voor 19:00 uur te nemen, om daarna niets meer te eten. Zo krijgt de maag de tijd om de inhoud voor het slapengaan te verwerken. Blijf 's avonds wel drinken, zoals water en kruidenthee en nee, geen wijntje nemen, hoe lekker ook. Vermijd het om 's avonds alcohol en cafeïnehoudende dranken te drinken. Deze verminderen de slaapkwaliteit.

2. Eet gezond en evenwichtig

  • Voedzaam voedsel: Kies voor volle granen, magere eiwitten, gezonde vetten, en veel fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen leveren de benodigde voedingsstoffen en energie.
  • Beperk suiker en bewerkte voeding: Probeer suikerrijke snacks en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze de bloedsuikerspiegel kunnen laten schommelen, wat leidt tot vermoeidheid. Dit soort voedsel is verslavend en je lichaam heeft er niets aan.
  • Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Zelfs milde dehydratie kan vermoeidheid veroorzaken.

3. Beweeg regelmatig

  • Vind een activiteit die je leuk vindt: Of het nu joggen, fietsen, yoga of dansen is, kies iets dat je leuk vindt en waar je graag aan deelneemt.
  • Wil je niet alleen trainen? Zoek een trainmaatje!
  • Korte workouts: Zelfs korte sessies van 10-15 minuten kunnen al helpen om je energieniveau te verhogen. Beter elke dag 10 minuten oefenen dan 1x per week een uur.
  • Stel realistische doelen: Begin met kleine doelen en verhoog deze geleidelijk om jezelf gemotiveerd te houden.
  • Ga die drempel over, ook als je geen zin hebt! Bij vermoeidheid heb je helemaal geen zin om te bewegen, terwijl beweging juist voor energie zorgt. Denk er niet teveel over na en ga het gewoon doen. Bewegen dus! Doen, doen, doen!!!

4.  Ontstress

  • Mindfulness en meditatie: Oefeningen zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen om stress te verlagen. Blijf bij jezelf en accepteer jezelf zoals je bent.
  • Sociale interactie: Breng tijd door met vrienden en familie of met je huisdieren. Vermijd mensen die jouw energie wegzuigen en niet echt in jou geïnteresseerd zijn. Sociale interactie kan je stemming verbeteren en je energieniveau verhogen.
  • Zoek professionele hulp: Als stress of mentale gezondheidsproblemen aanhouden, aarzel dan niet om professionele ondersteuning te zoeken.